Decembrske aktivnosti za najmlajše

December 2021

Decembrske aktivnosti za najmlajše

(Napisala: Urška Pavčnik / www.oopsi.si)

Decembrski čas skušamo čim bolj izkoristiti tudi za ustvaranje. Veliko rišemo, režemo, barvamo, ustvarjamo, packamo … Za zabavo in da odženemo dolgčas. Zbrala sem nekaj luštnih predlogov, kako zaposliti najmlajše in ustvariti luštne izdelke, ki jih lahko najdražjim podarite tudi za praznike.

Ustvarjanje z modelirno maso

Moja dva zelo rada ustvarjata s testom, plastelinom, maso, …
Že konec novembra sem preko spletne trgovine Napolni torbo naročila nekaj uporabnih izdelkov za ustvarjanje in jih med drugim skrila tudi v adventne vrečke, ki jih vsak dan z navdušenjem odpreta. No, v eni se je skrivala tudi modelirana masa (vzela sem 500 gramsko, bele barve) iz katere smo oblikovali luštne Božičke. Ta masa je izredno enostavna za oblikovanje, mehka, na zraku pa se hitro posuši (mi smo jo čez noč pustili na radiatorju in je bila zjutraj že strjena).

Postopek ...

  1. maso smo razvaljali
  2. vanjo sta Jaka in Luka odtisnila svojo dlan
  3. odtis dlani smo z nožkom obrezali in čez noč pustili na radiatorju, da se je masa strdila
  4. naslednji dan smo jo porisali s temperami

A ni kjut, no?

Kreativni set žar

Če bi otroke radi zaposlili za nekoliko dlje časa, potem je ta set super rešitev.
Priznam, da sem tovrstno zadevo videla prvič in me je takoj pritegnila.
Gre v bistvu za ustvarjalni set, ki kasneje služi tudi kot igra. V škatli se skrivajo barvice, štampiljke, nalepke, … otrokova naloga pa je, da vse lepo pobarva z barvicami, nato pa “odpre” čisto svojo žar restavracijo. Mala dva sta ful uživala, Jaka pa se ni mogel načuditi Lukovim veščinam barvanja.
Ves čas je govoril: “Ampak mami, Luka pa za 3-letnika res dobr barva,” hihi.

Najdete ga tukaj.

Ustvarjanje z akvarelnimi barvicami

Ok … prepričana sem, da vam bo ta ideja všeč, saj je končni rezultat zares čudovit.
Letos smo se lotili ustvarjanja voščilnic. Povsem ensotavno, ampak izpadlo je krasno.
Na srebrn papir sem s črnim Sharpiejem narisala dva kroga (božična okraska), mala dva pa sta jih prebarvala z akvarelnimi barvicami. Kakšno veselje in navdušenje! Čez barvice povlečeš še moker čopič in nastanejo lepe, prelivajoče se vodene barve.

Najdete jih tukaj.

Kreativni set MAPED

Tole so Lukova nebesa. Samo da je plastelin, valjar pa škarje in je srečen. V luštnem kovčku se skrivajo 3 lončki plastelina, nožek, valjar in škarje ter 3 kartice za kreiranje. Otrok tako poleg pripomočkov izreže različne oblike in jih zlaga na kartice, lahko pa seveda ustvarja tudi po lastni domišljiji. Po navadi sem se vedno jezila glede ostankov plastelina, no, v karanteni mi je totalno vseeno. Otrok, ti se samo igraj. Bomo že spucal’!

Dobite ga tukaj.