Mi gremo pa v šolo

Julij 2021

Mi gremo pa v šolo

(Napisala: Urška Pavčnik / www.oopsi.si)

Kar težko verjamem, da bo moj prvorojenec čez manj kot dva meseca prvič prestopil šolski prag. Ne vem kdaj so leta tako ekspresno zbežala mimo nas. Jaka se vstopa v šolo neverjetno veseli, kar malenkost pomirja tisti nemiren del v moji duši, ki se počasi pripravlja na to, da Jakec ni več moj dojenček. Ko ga takole opazujem, ne morem verjeti, kako bister in dorasel je za svoja leta. Kako samostojen in hkrati samosvoj. Kako preudaren in pripravljen na novo poglavje v njegovem življenju, ki mu bo zagotvo z lahkoto kos. Vem, da mu bo.

Nekaj dni nazaj smo že dobili pošto s šole in seznam potrebščin, ki jih bo mali potreboval v prvem razredu. Na temo izbire šolske torbe in vseh ostalih pripomočkov sem dobila nešteto vprašanj in prošenj, če lahko kaj spesnim na to temo. Z največjim veseljem. Zna se zgoditi, da moj zapis ne bo vsem v pomoč, saj sem se iz preteklih izkušenj in (nepremišljenih) nakupov končno naučila kaj je najbolj racionalno izbrati in koga pri tem upoštevati. Naj omenim še, da so nama bili vaši nasveti, nasveti s prve roke v zelo veliko pomoč pri izbiri vsega, kar potrebujejo prvošolčki, zato sem se pri izbiri držala sledečih nasvetov:

Šolska torba naj bo lahka

Nekje sem prebrala, da šolska torba naj ne bi presegala 10% otrokove teže. Pri izbiri šolske torbe je bil zame torej eden ključnih kriterijev ravno teža. Z Jakcem sva zato izbrala izredno lahko torbo (tehta cca. 800 gramov, če moja tehtnica ne laže :) ).

Čvrsto hrbtišče

Zelo zaželeno je, da je hrbtišče torbe čvrsto, oblazinjeno in zračno, posledično je tudi nošnja prijetnejša. Pri izbiri sem stremela tudi k temu, da so naramnice dovolj široke in oblazinjene, saj se s tem teža bolj optimalno razporedi. In seveda, … čvrsta oblika torbe.

Odsevniki

Slednji poskrbijo za boljšo vidnost tudi v slabih vremenskih razmerah (dež, sneg, megla,…).
Jakova torba ima odsevnik za gumbu za odpiranje.

Zapiranje/odpiranje

Fino je, če je sistem odpiranja/zapiranja enostaven in priročen, da otroci torbo brez težav odprejo sami. Zadrgam sem se v tem primeru izogibala, saj se hitro kaj zatakne, gumb na tej torbi pa je povsem nezapleten.

… v osnovi sva z Jakcem pri izbiri šolske torbe sledila zgornjim nasvetom. Torba je čudovita, dovolj prostorna, verjamem da bo tudi enostavna za čiščenje in vzdrževanje - vsaj deluje tako. So mi bili pa všeč tudi nasveti mamic v smislu, naj ne kompliciram. Večina izkušenih mamic je namreč napisala, da otroci v prvi triadi večino potrebščin puščajo v šoli, zato ni potrebe po nakupovanju ekstremno dragih šolskih torb in pripomočkov. Mi smo vžgali neko zlato sredino, najpomembneje od vsega pa je, da sem poslušala Jakove želje, saj si želim, da bo v šolo hodil z veseljem in torbo ponosno nosil okrog. Zadnje čase je imel neko obsesijo z vojaškim vzorcem, ko pa je slednjega zagledal v kombinaciji z dinozavri, je odločitev padla v sekundi. :) “Tole bi mel! A majo peresnice take tut za zraven?” Ja, ja… to rahlo obsesijo, da vzorci pašejo skupaj, ima definitivno po meni. :) Za zraven sva tako izbrala še ujemajočo peresnico in vrečko, v katero bova shranila opremo za športno vzgojo in copatke.

Jakovo šolsko torbo najdete tukaj.

V spletni trgovini Napolni torbo, sva izbrala tudi vse potrebščine, ki jih prvošolčki potrebujejo.
Naš seznam je takšen (ob kliku na vsako potrebščino lahko najdete najino izbiro):